Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μην χάνετε καμία προσφορά μας

Σας ενημερώνουμε ότι το ηλεκτρονικό μας κατάστημα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη λειτουργία του.

Πώς να υπολογίσετε το νόμο του Ohm για ασφαλές άτμισμα

Posted by Kate 16/04/2019 2 Comment(s) Άτμισμα: How To,

 

Αναζητώντας μία πιο ιδιαίτερη εμπειρία στο άτμισμα είναι φυσικό κάποια στιγμή να φτάσετε στο σημείο όπου θα θέλετε να φτιάξετε τις δικές σας αντιστάσεις. Μία πρώτη εξοικείωση με τη διαδικασία απαιτεί στοιχειώδη αντίληψη της σχέσης των ohm της αντίστασης με την ασφαλή χρήση των μπαταριών που χρησιμοποιείτε. Στο ίντερνετ υπάρχουν πληρώρα υπολογιστικών προγραμμάτων, όπως το Steam Engine, που χρησιμοποιούν αυτόματα τον νόμο του ohm και μπορούν να σας δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για να φτιάξετε τη σωστή αντίσταση εφόσον εισάγετε τα δεδομένα που ήδη έχετε στα χέρια σας. 

 

Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα μυστικό ή μαγικό για το νόμο του Ohm. Πρόκειται για μερικούς μαθηματικούς τύπους, που συνήθως απεικονίζονται μέσα σε ένα τρίγωνο. Είναι αρκετά εύκολοι στην αντίληψη και τη χρήση και μπορούν να σας επιτρέψουν να κάνετε τους ίδιους υπολογισμούς με οποιαδήποτε συνηθισμένη αριθμομηχανή.

 

Με το σημερινό άρθρο θα σας εξηγήσουμε τους τύπους πίσω από το νόμο του Ohm και τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων στοιχείων ενός βασικού ηλεκτρονικού κυκλώματος που σχετίζονται με το άτμισμα.

 


Το τριγωνο


Μέσα στο τρίγωνο μπορείτε να δείτε τα τρία κύρια στοιχεία οποιουδήποτε ηλεκτρικού κυκλώματος, που αντιπροσωπεύονται από τα γράμματα V, I και R.


V (Voltage) = Τάση (Η τάση της μπαταρίας σας)
I (Current) = Ρεύμα (η ένταση που αντλείται από την/τις αντίσταση/εις σας)
R (Resistance) = Αντίσταση (η αντίσταση, σε ohms, της/των αντίστασης/εων σας)

 

Ποια είναι όμως η χρησιμότητα του τριγώνου;  Απεικονίζει οπτικά τη σχέση μεταξύ τάσης, ρεύματος και αντίστασης. Στα παραδείγματα που ακολουθούν θα διερευνήσουμε πώς χρησιμοποιείται το τρίγωνο και τους τύπους για να φτιάξουμε αντιστάσεις με βάση το ρεύμα και την ισχύ που επιθυμούμε.

 

 

 

Υπολογισμός ρεύματος


Αν θέλετε να καθορίσετε το πόσο ρεύμα τραβάει μία αντίσταση ο τύπος είναι:
I = V/R


Πώς μας βοηθάει το τρίγωνο στην απομνημόνευση των τύπων; Φανταστείτε την οριζόντια διαχωριστική γραμμή ως το σύμβολο της διαίρεσης και την κάθετη ως το σύμβολο του πολλαπλασιασμού (όπως φαίνεται στο πρώτο διάγραμμα). Υπολογίσουμε οποιοδήποτε από τα τρία στοιχεία με βάση τα άλλα δύο και η μαθηματική πράξη ορίζεται με βάση τη γραμμή που τα διαχωρίζει. Σε αυτό το παράδειγμα το R είναι κάτω από το V και χωρίζονται με την οριζόντια γραμμή που υποκαθιστά το σύμβολο της διαίρεσης. Οπότε για να υπολογίσουμε το ρεύμα (I) διαιρούμε την τάση (V) με την αντίσταση (R). 

 

Ας δούμε τον τύπο σε ένα πραγματικό παράδειγμα. Αν χρησιμοποιείτε ένα μηχανικό μοντ, με μια φρεσκοφορτισμένη μπαταρία θεωρητικά διαθέτετε 4,2 V για να τροφοδοτείτε την αντίστασή σας. Ας πούμε ότι η αντίστασή σας είναι 0.5Ω. Αυτά είναι τα στοιχεία που χρειάζεστε για να καθορίσετε το ρεύμα που απαιτείται σε αμπέρ (amps [A]):

 

I = 4.2V ÷ 0.5Ω
I = 8.4A

 

Το μέγιστο λοιπόν απαιτούμενο ρεύμα στην περίπτωσή μας είναι 8.4 αμπέρ. Η 4.2 volt μπαταρία έχει μέγιστο όριο τροφοδοσίας 20 αμπέρ. Οι ανάγκες σας λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο κάτω από το όριο της μπαταρίας σας, άρα βρίσκεστε σε ασφαλή επίπεδα χρήσης. Μην ξεχνάτε ότι, καθώς η μπαταρία σας εξαντλείται η τροφοδοσία ρεύματος εξασθενεί. Για παράδειγμα, όταν η μπαταρία φτάσει τα 3,7 V με το ίδιο φορτίο, το ρεύμα θα πέσει στα 7,4 αμπέρ (3,7 V / 0,5 ohm).

 


Υπολογισμός ισχύος (wattage)


Το επόμενο πράγμα που χρειάζεται να ξέρετε είναι η ισχύς που παράγεται στην αντίσταση. Δεν εμφανίζεται στο τρίγωνο, όμως ο τύπος είναι απλός και απαραίτητος για να ρυθμίσετε σωστά το mod σας. Απλά πολλαπλασιάστε το ρεύμα στο κύκλωμα σας με την εφαρμοζόμενη τάση:


P = V x I
Με βάση το αρχικό μας παράδειγμα, ο υπολογισμός είναι ο εξής:
P = 4.2V x 8.4A
P = 35.3W

Έτσι, η αντίσταση 0,5 ohm με πλήρως φορτισμένη μπαταρία στα 4,2 βολτ θα τραβήξει το μέγιστο των 8,4 αμπέρ και θα παραδώσει 35,3 watts. Πραγματοποιόντας μερικούς υπολογισμούς μπορείτε να διαπιστώσετε ότι καθώς η αντίσταση του πηνίου σας αυξάνεται, το ρεύμα πέφτει και η ισχύς θα μειώνεται.

 

 

Υπολογισμός αντίστασης

 

Ο τύπος του δεύτερου νόμου του Ohm χρησιμεύει στον υπολογισμό της αντίστασης. Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια μπαταρία με όριο ρεύματος 10 amp και θέλετε να καθορίσετε τη χαμηλότερη αντίσταση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια χωρίς να υπερβείτε το CDR (continuous discharge rate) της μπαταρίας.

 

Για τον υπολογισμό, θα χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο τύπο:
R = V / I


Εφόσον γνωρίζετε ότι το CDR της μπαταρίας ορίζεται στα 10 αμπέρ, καλό θα είναι για να κάνετε τους υπολογισμούς σας με 9 αμπέρ. Το 1 αμπέρ διαφορά είναι το όριο ασφαλείας σας. Εκτός από τα αμπέρ, γνωρίζουμε επίσης ότι η μέγιστη τάση της μπαταρίας μας είναι 4,2 βολτ σε μια μονή μπαταρία. Οπότε:
R = 4.2V ÷ 9A
R = 0.47Ω


Το αποτέλεσμα σας λέει ότι το ασφαλές κατώτατο όριο αντίστασης με μία μπαταρία 10 αμπέρ είναι 0,47 ohms. Με οτιδήποτε κάτω από αυτό υπάρχει κίνδυνος να υπερβείτε το όριο της μπαταρίας σας. Αντίστοιχα, εάν έχετε μια μπαταρία με όριο 25 αμπέρ, η χαμηλότερη αντίσταση που μπορείτε να βάλετε πέφτει στα 0.17 ohms.
R = 4.2V ÷ 25A
R = 0.17Ω

 

 

Υπολογισμός τάσης

 

Ας δούμε και τον λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενο τύπο, αυτόν του υπολογισμού της τάσης. Όπως είπαμε στο πρώτο μας παράδειγμα, κοιτώντας το τρίγωνο, και με δεδομένο ότι η κάθετη γραμμή υποκαθιστά το σύμβολο του πολλαπλασιασμού, θα διαπιστώσετε ό τύπος για τον υπολογισμό της τάσης είναι: 

V = I x R

 

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

 

Οι πιο χρήσιμοι τύποι του νόμου του ohm για τους ατμιστές, είναι οι τρεις που υπολογίζουν το ρεύμα (I = V÷R), την ισχύ (P = VxI), και την αντίσταση (R = V÷I). Αυτοί θα σας επιτρέψουν να υπολογίσετε το ρεύμα που θα τραβήξει η αντίστασή σας και την ισχύ που θα προκύψει. Καθώς αυξάνετε την αντίσταση, το ρεύμα και η ισχύς πέφτουν. Αν μειώσετε την αντίσταση, το ρεύμα και η ισχύς θα αυξηθούν. Η φόρμουλα αντίστασης σας επιτρέπει να υπολογίσετε μια ασφαλή χαμηλή αντίσταση με βάση το CDR της μπαταρίας σας.

 

Αυτές λοιπόν είναι οι κύριες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε εντός των ασφαλών ορίων της μπαταρίας ή των μπαταριών σας. Αυτές ακολουθούν και άλλες παράμετροι, όπως ο χρόνος θέρμανσης της αντίστασης (ramp up time) και η θερμότητα της αντίστασης, αυτά όμως δεν μπορούν να υπολογιστούν με βάση τον νόμο του Ohm. Σε αυτό το κομμάτι εξυπηρετούν οι ιστότοποι όπως το Steam Engine Που προαναφέραμε. 

 

Μια τελευταία αλλά ιδιαίτερα σημαντική συμβουλή: Πάντα να υποθέτετε ότι η τάση της μπαταρίας σας ισοδυναμεί με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Για παράδειγμα, μία μονή μπαταρία ή δύο παράλληλες μπαταρίες θα δώσουν μάξιμουμ 4.2 volts ενώ δύο μπαταρίες εν σειρά θα δώσουν μάξιμουμ 8.4 volts. Παρότι αρκετοί στηρίζονται στο ότι η αντίσταση δεν θα δει ποτέ την πραγματική τάση της μπαταρίας λόγω της πτώσης της τάσης στο mod, για να είστε ασφαλής πάντα να χρησιμοποιήσετε την πλήρη θεωρητική τάση μπαταρίας (με πλήρη φόρτιση) στους υπολογισμούς σας.

 

Καλό και ασφαλές άτμισμα!

Πηγή: VaporMarket.gr

2 Comment(s)

petros:
22/04/2019, 02:02:45 AM
Reply

Καλη πληροφορηση αλλα πρεπει να βαλετε διευκρινιση ότι ο νομος του Ohm εχει εφαρμογή στα μηχανικα μοντ. Σε αντιθεση με τα μηχανικα, όταν χρησιμοποιούμε συσκευες που διαθετουν τσιπακι,για να υπολογίσουμε ποσο ρευμα αντλουμε από την μπαταρια,χρησιμοποιουμε τον τυπο I=P/V/0.9 (Watt's Law). P=τα watt που ζητάμε από την συσκευή V=το voltage cut off της συσκευης (συνηθως 3.2 volt) 0.9=τα τσιπακια συνηθως εχουν αποδοση 90% για αυτό διαιρουμε με 0.9

petros vasilopoulos:
06/08/2019, 01:54:28 PM
Reply

Εχω ενημερωσει το Vaping360 ότι αντιγραφετε τα αρθρα τους και τα παρουσιάζετε ως δικα σας. https://vaping360.com/best-batteries/ohms-law/

Leave a Comment

Newsletter

* E-mail: