Σας ενημερώνουμε ότι το ηλεκτρονικό μας κατάστημα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη λειτουργία του.

Υπέρ και κατά ηλεκτρονικού τσιγάρου μιας χρήσης και κλασσικού ηλεκτρονικού τσιγάρου

Posted by Mandilas 07/07/2023 0 Comment(s)

 

Στο νέο μας άρθρο, ο Γιώργος από το κατάστημα της Νίκαιας μας γράφει για τις διαφορές των ‘’κλασσικών’’ ηλεκτρονικών τσιγάρων με των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης (disposables). 

 

Αγαπημένοι συνατμιστές/ριες
Σήμερα θα απαντήσουμε σε μια απορία που έχουν αρκετοί νέοι ατμιστές. Τα υπέρ και κατά που έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης (Disposables) με τα “κανονικά ηλεκτρονικά τσιγάρα” (ο όρος κανονικά ηλεκτρονικά τσιγάρα περιλαμβάνει συσκευή, ατμοποιητή και αποσπώμενη μπαταρία ) αρκεί να έχουμε όρεξη να διαβάσουμε φυσικά. :p

 

Τι λέτε, αρχίζουμε ;

 

Ας μιλήσουμε σε πρώτη φάση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μίας χρήσης, τι είναι συνοπτικά. Συνήθως έχουν σχήμα στύλο η μικρά τετράγωνα, στο εσωτερικό τους περιέχουν μια αμπούλα με υγρό και μια μικρή μπαταρία για την λειτουργία τους. Σαν διάρκεια ατμίσματος παίζει ρόλο το πόσες τζούρες έχει η εκάστοτε εταιρεία , μπορούν να ξεκινήσουν από 500 τζούρες 800 , 900 και να φτάσουν και 10.000.
Εδώ να επισημάνουμε ότι οι τζούρες βέβαια δεν είναι στο 100%, τι εννοούμε  με αυτό, ότι για παράδειγμα αν έχουμε ένα disposable με 900 τζούρες δεν σημαίνει ότι θα ‘’βγάλει’’ τόσες, γιατί αλλάζει με τον τρόπο που ατμίζουμε εμείς. Αν εμείς κάνουμε τζούρες με διάρκεια μπορεί η μια ρουφηξιά μας να μετράει για 10 τζούρες και ούτω καθεξής.

 

Πάμε λοιπόν στα θετικά:

 

1) Ελαφρύ και διακριτικό : Αν δε θέλουμε να κουβαλάμε μπαταρίες κλπ. σε μια έξοδό μας και να μας βγαίνει η μέση (lol) από το βάρος των μπαταριών και του μηχανήματος, τότε το μιας χρήσης κερδίζει με διαφορά.

 

2) Είναι πάρα πολύ εύγευστα : Λόγο της πλούσιας αρωματικής ύλης που περιέχουν αν για παράδειγμα έχουμε ένα disposable με μάνγκο νομίζουμε ότι το τρώμε και όχι ότι το ατμίζουμε και σε αυτό τα μιας χρήσης λοιπόν είναι κυρίαρχα και για αυτό κανένα shake n vape δε μπορεί να φτάσει στο θέμα έντασης τα disposable.

 

3) Μπορούμε να έχουμε πολλά μίας χρήσης μαζί μας χωρίς να πιάνουν χώρο για εναλλαγή γεύσεων : πολλοί βαριόμαστε να κάνουμε την ίδια γεύση ξανά και ξανά οπότε τι καλύτερο, να έχουμε πολλές εναλλαγές εύκολα και γρήγορα.

 

4) Έχουν νικοτίνη αλάτων : Η νικοτίνη αλάτων βοηθά να έχουμε ένα πιο smooth “χτύπημα” στο λαιμό μας σε σύγκριση με την ελεύθερη νικοτίνη που έχει πιο πολύ “γδάρσιμο”. Επίσης έχουμε ταχύτερη πρόσληψη νικοτίνης σε σχέση με την κλασσική νικοτίνη που έχει καλύτερο “χτύπημα”.

 

5) Μπορούμε να τα έχουμε σε περίπτωση ανάγκης : Πόσες είναι οι φορές που έχουμε κανονικό ηλεκτρονικό τσιγάρο και μας έχει καεί η αντίσταση η έχουμε επισκευάσιμο  ατμοποιητή και δε μπορούμε να φτιάξουμε εκείνη την ώρα αντίσταση; Εδώ έρχεται το μιας χρήσης να σώσει την κατάσταση. Αν έχουμε ένα μέσα στην τσάντα μας , στο γραφείο μας γενικότερα ή στην δουλειά μας ξέρουμε ότι δε θα ξεμείνουμε ποτέ από το να ατμίσουμε.

 

Και ήρθε η ώρα για τα αρνητικά :

 

1) Κόστος : Η αλήθεια είναι ότι όσο βολικά και εύγευστα είναι, άλλο τόσο τα χρήματα που πρέπει να διαθέσουμε σε περίπτωση που ατμίζουμε πολύ (όπως εγώ :P ), είναι περισσότερα του κλασσικού ηλεκτρονικού τσιγάρου.

 

2) Διάρκεια : Όπως είχαμε αναφέρει πιο πάνω λόγω του ότι δεν “βγαίνουν” πάντα οι αναγραφόμενες τζούρες δυστυχώς βάση της χρήσης μπορεί να μας διαρκέσει ένα disposable με 900 τζούρες ανάλογά τον χρήστη από 1 έως 3 μέρες.

 

3) Δεν έχουμε επιλογές στη ρύθμιση αέρα: Τα μιας χρήσης κατά κύριο λόγο έχουν έναν συγκεκριμένο αέρα ροής σε σχέση με έναν κοινό ατμοποιητή που έχει ροή αέρα και μπορούμε να ρυθμίσουμε τον κατάλληλο αέρα για εμάς.

 

4) Δεν έχουν επιλογή νικοτίνης : Tα ποσοστά της νικοτίνης είναι συγκεκριμένα οπότε δεν μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογά την νικοτίνη που θέλουμε. Αν ένας ατμιστής παράδειγμα κάνει 12MG νικοτίνης σε ένα κανονικό ηλεκτρονικό τσιγάρο τότε το μιας χρήσης δε πρόκειται να του παρέχει το κατάλληλο χτύπημα νικοτίνης και δε μπορεί με κάποιον τρόπο να αύξηση η να μειώσει το επίπεδο της νικοτίνης.

 

Αφού αναλύσαμε τα υπέρ και τα κατά των μιας χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων ας περάσουμε σιγά σιγά στα υπέρ και κατά του κανονικού ηλεκτρονικού τσιγάρου. 

 

Με μια γρήγορη παράγραφο για το τι σημαίνει κανονικό ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αποτελείται από μια συσκευή (mod) είτε με μια μπαταρία είτε με δυο (υπήρχανε βέβαια παλαιοτέρα και με 3 και 4 για τους μερακλήδες ), από έναν ατμοποιητή, είτε τσιγαρισιο ( Mtl ) ή πνευμονικό (DL) επισκευάσιμο ή εργοστασιακό και αποσπώμενες μπαταρίες. Σίγουρα θα προσθέσω και έναν εξωτερικό φορτιστή τον οποίο τον χρειαζόμαστε για να φορτίζουμε τις μπαταρίες μας μέσω αυτού και όχι με την θύρα USB του εκάστοτε μηχανήματος, για την σωστή φόρτιση και συντήρηση των μπαταριών μας.


Λοιπόν πάμε να δούμε τα θετικά στοιχεία πρώτα :

 

1) Πολλές επιλογές σε μηχανήματα : Σε σύγκριση με τα μιας χρήσης ( disposable ) σε θέμα mod υπάρχει πληθώρα επίλογων
είτε σε mod αρκετά ελαφριά έως και πολύ στιβαρά είτε όπως αναφέραμε με μια η δυο μπαταρίες. Πολλά σχέδια για κάθε χρήστη ανάλογα με τα γούστα του, είτε με χρώματα περίεργα μπορντοροδοκόκκινα είτε πιο κλασσικά όπως το μαύρο.

 

2) Ατμοποιητές εργοστασιακοί η επισκευάσιμοι : ‘’Να είχαμε να λέγαμε’’ είναι μια φράση που κολλάει εδώ, ή με μια λέξη υπεραφθονία.
Εδώ ο χρήστης έχει να διαλέξει ανάμεσα σε εργοστασιακούς ή επισκευάσιμους ατμοποιητές, τσιγαρίσιους ή πνευμονικούς. 
Σίγουρα μπορεί να μην βρούμε με την πρώτη τον ατμοποιητή που μας ταιριάζει αλλά οι επιλογές του αέρα ανάλογα με τον εκάστοτε ατμοποιητή και δε με την κατάλληλη αντίσταση μπορεί να απογείωση την εμπειρία του ατμίσματος. Ο ατμοποιητής είναι η αιτία  που θα φτάσει στο ζενίθ την γεύση μας, είτε το χτύπημα από την νικοτίνη. Θέλει υπομονή αλλά μόλις βρούμε αυτό που μας αρμόζει, σίγουρα θα καταλάβουμε πόσο μεγάλο συν είναι σε σχέση με τα disposable.

 

3) Χρόνος ατμίσματος : Όπως ήδη έχουμε αναφέρει υπάρχουν μηχάνημα είτε με μια είτε με δυο μπαταρίες κλπ. , ανάλογα το πόσο ατμίζουμε και με τον ατμοποιητή, μπορεί να μας φτάσει για όλη την μέρα μπορεί και όχι , αλλά δεν μας αγχώνει καθόλου αυτό καθώς μπορούμε να έχουμε όσες μπαταρίες θέλουμε μαζί μας, εννοείτε φορτισμένες από πριν και απλά κάνοντας την αλλαγή της μπαταρίας μας, να έχουμε να ατμίζουμε για το υπόλοιπο της ημέρας , κάτι φυσικά που κατά κύριο λόγο στα disposable δεν υπάρχει σαν επιλογή.

 

4) ‘’Κλασσική νικοτίνη’’ : Όπως είχαμε αναλύσει πιο πριν τα disposable περιέχουν νικοτίνη αλάτων. Η νικοτίνη αλάτων δεν θα ήταν καλό να μπει σε κοινούς ατμοποιητές και δε με μεγάλη ισχύ καθώς λαμβάνουμε σε μεγάλο βαθμό την πρώτη ύλη της νικοτίνης για αυτό και υπάρχουν τα disposable και τα Pod. Σε σχέση με την ‘’κλασσική νικοτίνη’’ λοιπόν μπορούμε να έχουμε το λεγόμενο ‘’γδάρσιμο’’ στον λαιμό που ζητάνε αρκετοί ατμιστές με πιο μικρή περιεκτικότητα νικοτίνης σε σύγκριση με την αλάτων, αρά μπορούμε να κάνουμε άφοβα έναν ατμοποιητή πνευμονικό με τρία νικοτίνη και να μας ικανοποιεί πλήρως.

 

5) Οικονομία : Ναι και όμως είναι οικονομικότερο σε σύγκριση με τα μιας χρήσης. Μπορεί όταν θα δώσουμε την πρώτη φορά ένα πόσο μεταξύ 60 η 100 ευρώ θα πούμε είναι αρκετά, φυσικά αν τα βάλουμε κάτω με το κόστος που έχει το μιας χρήσης, η απόσβεση μπορεί να γίνει στον πρώτο κιόλας μηνά, οπότε σίγουρα είναι άλλο ένα πολύ μεγάλο συν.

 

Πάμε να περάσουμε και στα αρνητικά

 

1) Βάρος + εξαρτήματα : Όπως είχαμε αναφέρει χαριτολογώντας πιο πάνω, ότι θα μας ‘’φύγει η μέση’’ από το ποσά πράγματα πρέπει να κουβαλάμε μόνο και μόνο η συσκευή με την μπαταρία και τον ατμοποιητή, ήδη είναι βαρύτερα κατά 10 με 15 φορές από ένα disposable, από εκεί και πέρα σίγουρα αν έχουμε έξτρα μπαταρίες + εργαλεία σε περίπτωση επισκευασιμου χρειαζόμαστε το βαλιτσάκι του Sport billy άρα δε θα λέγαμε ότι είναι ότι πιο εύχρηστο.

 

2) Δεν μπορούμε να έχουμε πάρα πολλούς ατμοποιητές για εναλλαγή γεύσεων : Σίγουρα αρκετοί από εμάς έχουμε τον λεγόμενο κορεσμό στη γεύση, τι καλύτερο λοιπόν να μπορούσαμε να αλλάζουμε ανά πασά ώρα και στιγμή, όπως με τα μιας χρήσης, την γεύση μας. Αυτό για να επιτευχθεί με ατμοποιητές σκεφτείτε ότι θα έπρεπε να έχουμε 2, 3 ατμοποιητές με διαφορετικές γεύσεις, συνεπώς σκεφτείτε να κουβαλάμε όλα αυτά.

 

3) Πρέπει να προνοώ για την οποιαδήποτε ζημιά : Και σε ποιόν συνήθως Σάββατο βράδυ η Κυριακή δε του έχει καεί η αντίσταση και δεν έχει ανταλλακτικό, ή του τελειώνει το υγρό άρα μπαίνει στον πειρασμό να πάρω ένα πακέτο τσιγάρα από το περίπτερο. Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι χρειαζόμαστε. Πάντα μια έξτρα αντίσταση και ότι το υγρό θα μας φτάνει ή ότι έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για τον επισκευάσιμό μας για να μην ξεμείνουμε. Αλλά επειδή άνθρωποι είμαστε και ξεχνάμε, ευτυχώς πλέον στα περιπτερά υπάρχουν διαθέσιμα τα μιας χρήσης ηλεκτρονικά τσιγάρα, για να σώσουν την κατάσταση και να μην ξανά πέσουμε στην παγίδα του τσιγάρου.
 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και το υγρό μας καλό θα ήταν να μη το εκθέτουμε στον ήλιο ούτε να το ξεχνάμε στο αυτοκίνητο μας γιατί η ζέστη το επηρεάζει

 

Αν φτάσατε μέχρι εδώ την ανάγνωση του άρθρου μας, θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω που το διαβάσατε μέχρι τέλους. Ελπίζω να μην σας κούρασα και να ξεκαθάρισα ακριβώς τα υπέρ και κατά ανάμεσα σε ένα κανονικό ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα μιας χρήσης.

Συνοπτικά να πούμε ότι ο κάθε ένας από εμάς κάνει αυτόν που τον ευχαριστεί περισσότερο, ζυγίζουμε τα πράγματα και κάνουμε αυτό που μας συμφέρει και μας αρέσει, αλλά μας κάνει ταυτόχρονα να είμαστε μακριά από το τσιγάρο και να απολαμβάνουμε την εμπειρία του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Να είστε καλά και να έχετε όλοι ένα όμορφο και καλό καλοκαίρι.

 

Ευχαριστούμε τον Γιώργο απο το κατάστημα Vapor Market στη Νίκαια, για τις χρήσιμες πληροφορίες του.

Leave a Comment

Newsletter

* E-mail: