Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μην χάνετε καμία προσφορά μας

Το e-shop μας δε θα εξυπηρετεί παραγγελίες από 15 μέχρι 21 Αυγούστου. Καλό Καλοκαίρι!
Σας ενημερώνουμε ότι το ηλεκτρονικό μας κατάστημα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη λειτουργία του.

Ποια χημικά είναι στον καπνό τσιγάρων;

Posted by Red 29/05/2020 0 Comment(s) Υγεία - Επιστήμη,

 

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΕ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ

Αν και ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να κόψει το κάπνισμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το κάπνισμα σκοτώνει! Για την ακρίβεια σκοτώνει 20.000 Έλληνες κάθε χρόνο. Πολύ περισσότερους δηλαδή απ' όσους το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες, οι πυρκαγιές, τα ναρκωτικά και το AIDS όλα μαζί! Μερικά από τα παρακάτω παραδείγματα είναι κάποια από τις σχεδόν 4000 ουσίες που υπάρχουν μέσα σε ένα τσιγάρο!

 

 1. Ακεταλδεΰδη - αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιείται σε ρητίνες και κόλλες. Πιστεύεται ότι είναι καρκινογόνο. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανό ότι διευκολύνει την απορρόφηση άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών στους βρογχικούς σωλήνες.
   
 2. Ακετόνη - αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιείται σε διαλύτες. Ερεθίζει τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό. Η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να βλάψει το ήπαρ και τα νεφρά.
   
 3. Ακρολεΐνη - χρησιμοποιείται συνήθως σε ζιζανιοκτόνα και πολυεστερικές ρητίνες. Χρησιμοποιείται επίσης στον χημικό πόλεμο. Η ακρολεΐνη είναι συστατικό του δακρυγόνου. Είναι πολύ δηλητηριώδες και ερεθίζει τα μάτια και την άνω αναπνευστική οδό.
   
 4. Ακρυλονιτρίλιο - επίσης γνωστό ως κυανιούχο βινύλιο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιείται σε συνθετικές ρητίνες, καουτσούκ και πλαστικά.
   
 5. 1-αμινοναφθαλένιο - συστατικό σε ζιζανιοκτόνα. Είναι γνωστό καρκινογόνο.
   
 6. 2-αμινοναφθαλένιο - αυτή η ουσία προκαλεί καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Απαγορεύεται σε βιομηχανικές χρήσεις.
   
 7. Αμμωνία - είναι γνωστό ότι προκαλεί άσθμα και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Η αμμωνία χρησιμοποιείται σε καθαριστικά.
   
 8. Βενζόλιο - χρησιμοποιείται στη βενζίνη, προκαλεί αρκετούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας
   
 9. Βενζο [α] πυρένιο - αυτή η χημική ουσία βρίσκεται σε πίσσα άνθρακα και κρεόζωτο. Είναι γνωστό καρκινογόνο, ειδικά για καρκίνους του πνεύμονα και του δέρματος. Μπορεί επίσης να υπονομεύσει τη γονιμότητα του ανθρώπου.
   
 10. 1,3-βουταδιένιο - χρησιμοποιείται σε προϊόντα λατέξ, καουτσούκ και νεοπρενίου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανότατα καρκινογόνο.
   
 11. Βουτυραλδεΰδη ή βουτανάλη - αυτή η χημική ουσία επηρεάζει την επένδυση των πνευμόνων και της μύτης. Χρησιμοποιείται σε διαλύτες και ρητίνες. Είναι μια ισχυρή ερεθιστική εισπνοή.
   
 12. Κάδμιο - ένα γνωστό καρκινογόνο. Βλάπτει τον εγκέφαλο, τα νεφρά και το ήπαρ. Το κάδμιο χρησιμοποιείται σε μη διαβρωτικές μεταλλικές επικαλύψεις, μπαταρίες αποθήκευσης, χρωστικές και ρουλεμάν.
   
 13. Κατεχόλη - αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ερεθίζει την ανώτερη αναπνευστική οδό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματίτιδα. Η Κατεχόλη χρησιμοποιείται ως αντιοξειδωτικό σε έλαια, μελάνια και βαφές.
   
 14. Χρώμιο - γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Χρησιμοποιείται σε επεξεργασία ξύλου, συντηρητικά ξύλου, μεταλλική επιμετάλλωση και κράματα. Όσοι ασχολούνται με τη συγκόλληση έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης.
   
 15. Κρεσόλη - η οξεία εισπνοή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του λαιμού, της ρινικής και της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Χρησιμοποιείται σε απολυμαντικά, συντηρητικά ξύλου και διαλύτες.
   
 16. Crotonaldehyde - ένας προειδοποιητικός παράγοντας στα αέρια καυσίμου. Οι ειδικοί λένε ότι μπερδεύει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει χρωμοσωμικές αλλαγές.
   
 17. Φορμαλδεΰδη - μέρος της ρητίνης που χρησιμοποιείται στη μόνωση αφρού, κόντρα πλακέ, ινοσανίδες και μοριοσανίδες. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο της μύτης, καθώς και να καταστρέψει το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και τους πνεύμονες.
   
 18. Υδρογόνο Κυανίδιο - ορισμένες πολιτείες χρησιμοποιούν αυτήν τη χημική ουσία στους θαλάμους αερίου τους για εκτελέσεις. Αποδυναμώνει τους πνεύμονες και προκαλεί κόπωση, πονοκεφάλους και ναυτία. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ακρυλικών πλαστικών και ρητινών, και μπορεί επίσης να είναι υποκαπνιστικό.
   
 19. Υδροκινόνη - έχει επιζήμια επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Επίσης προκαλεί τραυματισμούς στα μάτια και ερεθισμό του δέρματος. Χρησιμοποιείται σε βερνίκια, καύσιμα κινητήρων και χρώματα.
   
 20. Isoprit - παρόμοιο με το 1,3-βουταδιένιο. Προκαλεί ερεθισμό του δέρματος, των ματιών και των βλεννογόνων. Χρησιμοποιείται σε καουτσούκ.
   
 21. Μόλυβδος - Ο μόλυβδος βλάπτει τα νεύρα στον εγκέφαλο, καθώς και τα νεφρά και το ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα. Η πρόσληψη μόλυβδου μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι και αναιμία. Είναι γνωστό καρκινογόνο και είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα παιδιά. Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται σε κράματα χρωμάτων και μετάλλων.
   
 22. Methyl Ethyl Ketone (MEK) - καταστέλλει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, ερεθίζει τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό. Το ΜΕΚ χρησιμοποιείται σε διαλύτες.
   
 23. Νικέλιο - ένα γνωστό καρκινογόνο, το νικέλιο προκαλεί επίσης βρογχικό άσθμα και ερεθισμό του ανώτερου αναπνευστικού.
   
 24. Νιτρικό Οξείδιο - αυτό συμβάλλει σημαντικά στην αιθαλομίχλη και την όξινη βροχή. Κατασκευάζεται με καύση βενζίνης. Οι επιστήμονες λένε ότι συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου του Πάρκινσον, της νόσου του Χάντινγκτον και του άσθματος.
   
 25. NNN, NNK και NAT - NNN και NNK είναι γνωστά καρκινογόνα και το NAT μπορεί να είναι ένα. Οι τρεις ενώσεις είναι μοναδικές στον καπνό. Το NNN μπορεί επίσης να προκαλέσει αναπαραγωγικά προβλήματα. Το NNK συνδέεται στενά με τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
   
 26. Φαινόλη - αυτή η εξαιρετικά τοξική ουσία είναι επιβλαβής για το ΚΝΣ (κεντρικό νευρικό σύστημα), το καρδιαγγειακό σύστημα, το αναπνευστικό σύστημα, τα νεφρά και το ήπαρ. Χρησιμοποιείται σε ρητίνες από κόντρα πλακέ και δομικά υλικά.
   
 27. Προπανάλη - ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα, το δέρμα και τα μάτια. Χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό.
   
 28. Πυριδίνη - ερεθίζει τα μάτια και την άνω αναπνευστική οδό. Προκαλεί επίσης νευρικότητα, πονοκεφάλους και ναυτία. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ. Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται σε διαλύτες.
   
 29. Κινολίνη - χρησιμοποιείται για τη διακοπή της διάβρωσης και επίσης ως διαλύτης για τις ρητίνες. Είναι σοβαρό ερεθιστικό για τα μάτια, είναι επιβλαβές για το συκώτι και προκαλεί γενετικές μεταλλάξεις. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι καρκινογόνος.
   
 30. Ρεσορκινόλη - ερεθίζει τα μάτια και το δέρμα. Χρησιμοποιείται σε ρητίνες, κόλλες και κόλλες.
   
 31. Στυρόλιο - ερεθίζει τα μάτια, μπορεί να επιβραδύνει τα αντανακλαστικά και προκαλεί πονοκεφάλους. Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο λευχαιμίας. Αυτή η ουσία χρησιμοποιείται σε υαλοβάμβακα, σωλήνες, πλαστικά και μονωτικά υλικά.

Leave a Comment

Newsletter

* E-mail: