Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μην χάνετε καμία προσφορά μας

Σας ενημερώνουμε ότι το ηλεκτρονικό μας κατάστημα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη λειτουργία του.

Νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως το άτμισμα προσφέρει περισσότερα οφέλη παρά βλάβες

Posted by Kate 13/02/2019 0 Comment(s) Υγεία - Επιστήμη,

Νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως το άτμισμα προσφέρει περισσότερα οφέλη παρά βλάβες

 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δείχνει ότι το άτμισμα παρέχει ένα καθαρό όφελος για την κοινωνία. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2070 θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περισσότερα από 3 εκατομμύρια έτη ζωής, αν το άτμισμα υποστηριζόταν αντί να μπαίνει σε ρυθμίσεις ως προϊόν καπνού. Παρόλο που βεβαίως αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, πιστεύουν ακράδαντα ότι τα οφέλη υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυσμενείς επιπτώσεις της αυξημένης αποδοχής του ατμίσματος.

 

 

Η νέα μελέτη


Αυτή η νέα ανάλυση διεξήχθη από τον Δρ. Kenneth Warner και τον Δρ. David Mendez χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη προσομοίωση για να καθοριστεί το είδος των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά από το άτμισμα. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Ερευνών για τη Νικοτίνη και το Κάπνισμα, εξέτασε αρκετά και διαφορετικά σύνολα μεταβλητών για να κατανοηθεί πως η κάθε μία επηρεάζει τις άλλες.


Αφού εξέτασαν σχολαστικά κάθε ένα από τα σύνολα των δεδομένων, οι Dr. Warner και Dr. Mendez επικεντρώθηκαν σε εκείνα που κρίθηκαν ως πιο σχετικά με βάση πραγματικές παραμέτρους. Αυτές οι προσομοιώσεις έδειξαν πως αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, το άτμισμα θα έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Αλλά το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αυτά τα οφέλη είναι πολύ πιο σημαντικά από τα αρνητικά.


Η βασική τους προσομοίωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια έτη ζωής θα εξοικονομούνταν μέχρι το 2070 εάν δεν τεθούν σε εφαρμογή περαιτέρω κανονισμοί στη βιομηχανία του ατμίσματος. Αυτό έρχεται να συγκριθεί με τα περίπου 260.000 χρόνια ζωής που υποτίθεται πως χάνονται βάση αυτού του σεναρίου, λόγω της εισχώρησης της νεολαίας στο κάπνισμα καύσιμων τσιγάρων δια μέσου του ατμίσματος. Ενώ κανείς δεν θέλει να υποστηρίξει κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους σε μια ζωή με κάπνισμα, αυτοί που ήδη καπνίζουν πρέπει να ενθαρρύνονται για να τερματίσουν τη συνήθεια αυτή με οποιονδήποτε τρόπο θεωρούν χρήσιμο. Ακόμη και όταν οι γιατροί αποδέχτηκαν το ενδεχόμενο ότι ορισμένες από τις συντηρητικές εκτιμήσεις τους θα μπορούσαν να αλλάξουν το τελικό συμπέρασμα, αυτό τελικά δεν άλλαξε καθόλου. Συνέχισαν να παρατηρούν ένα τεράστιο, ξεκάθαρο θετικό για την υγεία της κοινωνίας.

 

 

Η κριτική επιτροπή παραμένει εκτός… αλλά όχι στα τσιγάρα


Τόσο ο Δρ. Warner όσο και ο Δρ Mendez πιστεύουν ότι η έρευνά τους δεν δίνει οριστικό τέλος στη συζήτηση. Κατανοούν πλήρως ότι το άτμισμα είναι μια πολύ νέα εφεύρεση για να έχει να δώσει αρκετά μακροπρόθεσμα στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε κάτι με σιγουριά. Αλλά ταυτόχρονα, γνωρίζουν ότι από την άλλη πλευρά, το κάπνισμα είναι κάτι για το οποίο έχουμε έναν ωκεανό αποδεικτικών στοιχείων πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Έχοντας αυτό κατά νου, πιστεύουν πραγματικά ότι σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να υποστηρίξουμε το άτμισμα, εφόσον ξεκάθαρα δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κάπνισμα και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους καπνιστές να διακόψουν. Τελικά, εάν η μόνη εναλλακτική λύση είναι η συνέχιση του καπνίσματος, τότε υποστηρίζουν με σθένος το άτμισμα.


Ο Dr. Warner έφτασε μέχρι το σημείο να πει: 

“Θα μπορούσαν να χρειαστούν χρόνια πριν γνωρίσουμε τον πλήρη αντίκτυπο του ατμίσματος στην υγεία, αν πράγματι θα το μάθουμε ποτέ… Εν τω μεταξύ, έχουμε μια κρίση στα χέρια μας. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος. Ένας στους έξι Αμερικανούς παραμένει καπνιστής”. 


Ο Dr. Mendez ήταν ένας από τους συν-συγγραφείς της περιεκτικής έκθεσης των Εθνικών Ακαδημιών Επιστήμης, Μηχανικής και Ιατρικής που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Αυτή η ανασκόπηση με περισσότερες από 800 συγκριτικές μελέτες για το άτμισμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που παρουσιάζεται κάποιος κίνδυνος στο να ξεκινήσουν οι έφηβοι στο κάπνισμα, το όφελος είναι συντριπτικό.

 

 

Συμπεράσματα


Είναι κατανοητό γιατί πολλοί άνθρωποι θα ανησυχούσαν όσον αφορά το άτμισμα και το πώς θα μπορούσε να διευκολύνει το πέρασμα των νέων στο κάπνισμα. Εξάλλου, τα παιδιά μας είναι το μέλλον και θέλουμε μόνο το καλύτερο για αυτά. Αλλά όταν ρίχνουμε μια ματιά στα πραγματικά στατιστικά στοιχεία, είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι καθόλου ο κίνδυνος. Αρκετές δημοσκοπήσεις ψάχνοντας στο σύνολο των εφήβων ατμιστών διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών κάπνιζε ήδη τσιγάρα πριν δοκιμάσει το άτμισμα. Αν αυτό τελικά ισχύει, σημαίνει ότι για τους περισσότερους εφήβους, το άτμισμα απλά παρέχει την ίδια υπηρεσία που παρέχει και στους ενήλικες καπνιστές. Τους δίνεται ένας νόμιμος τρόπος να περιορίζουν την επιθυμία τους χωρίς να διακινδυνεύουν σοβαρά την υγεία τους.


Εν τω μεταξύ, μισό εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα κάθε χρόνο. Τι καλό προσφέρει να εξισώνεται το άτμισμα με το κάπνισμα αν τελικά το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει τους ατμιστές να επιστρέψουν στο κάπνισμα; Εάν ειλικρινά αξιώνουμε το τέλος στην επιδημία καπνίσματος μία για πάντα, πρέπει να επιδιώξουμε να στηρίξουμε το άτμισμα ως μέσο μείωσης της βλάβης και του καπνίσματος. Εντωμεταξύ πρέπει να φροντίσουμε να συνεχίσουμε τις διαφημιστικές καμπάνιες που διδάσκουν τα παιδιά σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος και το ότι το άτμισμα δεν είναι τελείως ακίνδυνο, αλλά μια ιατρική συσκευή για τη μείωση του κινδύνου. Αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε, αν ελπίζουμε πως θα κερδίσουμε ποτέ αυτό τον αγώνα.


Πηγή: churnmag.com

Leave a Comment

Newsletter

* E-mail: